collega·positieve psychologie·sociaal psycholoog·zelfonderzoek

Nieuwste boek van Roos Vonk

Roos Vonk

De psychologie van de werkvloer.

Wij zijn allemaal mensen en ook collega’s, dus dit boek gaat over jou en mij.

Ook als je alleen werkt, zoals ik, heb je eigenlijk ook collega’s of anders stuur je je innerlijke collega’s aan. Rollen in jezelf die een klus weten te klaren. 

Zie ook over rollen op blz. 15, e.v., van het boek.

Op de werkvloer kom je allerlei ongemakken tegen en daar schrijft Roos Vonk met onderbouwing van allerlei onderzoeken, leerzame en confronterende stukjes over.

Uit de inleiding lees ik, je kan wat je ontdekt af doen van, ja inderdaad dat herken ik bij die en die collega (projectie), maar je kan het ook als zelfreflectie gebruiken.

Naar mijn idee wordt het bij dat laatste een interessanter boek, waarbij je jezelf wat meer onder de loep neemt en daardoor een leukere collega kan worden. Maar ook handige tips bij samenwerking over dingen die nu eenmaal beter werken als je beter snapt hoe dat psychologisch in elkaar steekt.

Denk aan: feedback geven, slijmen, deur in het gezicht, welwillend seksisme, competitief, coalities, zelfmanagement, etc.

Met humor en  de ironie niet mijdend is het een vlot lezend boek. Je kan het in een keer lezen, maar ook op thema heel makkelijk zoeken.

Ik vind de stukjes dusdanig boeiend dat ik ze ook wel even op me in moet laten werken om goed na te voelen en kijken wat ik ermee kan, leuke zelfonderzoekjes dus.

Neem nu het hoofdstuk over zelfreflectie als voorbeeld. Ondertitel; mensen zouden meer leren van hun fouten als ze niet zo druk waren die te ontkennen. Dit vind je veel terug in haar boek, paradoxen, schijnbare tegenstellingen.

Ik denk dat paradoxen precies dat weergeven van waar je jezelf onvrij maakt. Waar je jezelf vast zet in één kant van een verhaal en dus ook in de samenwerking.

In dit hoofdstuk over zelfreflectie legt Roos Vonk uit over onze verborgen ‘spin doctor’, deze heeft een hele batterij aan strategieën om ons ego te redden. Bv. domweg externe factoren de schuld geven van je mislukkingen; economische crisis, verkeerde windrichting, etc…..Tegenover deze slimme ‘spin doctor’ staat een primitief principe, wat er ook gebeurd, ik moet er goed uitkomen. Met deze twee krachten leer je dus niet veel. Maar door te erkennen dat je ook maar een mens bent, met menselijke gebreken, die je net als iedereen zelf niet altijd goed in beeld hebt, en dat reacties van andere je dus aanvullende informatie geven, Alleen dan kun je leren van je fouten. Meer vanaf blz. 94.

En ik denk dat het spel van samenwerken dan ook veel leuker kan worden. Dan wordt het geheel meer dan de delen.

Het hele boek (Bekijk op bol.comvoor meer info en eventueel bestellen) staat zo vol van wijze lessen die jou, je team en collega’s verder kunnen helpen in een fijne samenwerking. Echt de moeite waard in te duiken en uit te diepen met elkaar. 

Roos Vonk is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, schrijft in Psychologie Magazine en heeft al diverse boeken op haar naam. In al haar boeken schrijft ze begrijpelijk voor een groot publiek over sociaal psychologie.

Liefs Marjan

Mail Psycholoog Bloem

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.