mindfulness·overgang·Persoonlijke ontwikkeling·Vrije Vrijdag Inspiratie

Alles wankelt, 1 ding is Zeker

Derde uit de blog serie: ‘Up to 50 with a big smile’

In een serie van 4 blogs schrijf ik over de fase naar 50 jaar toe. Met ontdekkingen waardoor ik kan zeggen: ‘Up to 50 with a big Smile’.

Met 39 jaar kreeg ik een baan, waarvan ik dacht er tot mijn 65 ste te blijven, psycholoog in een antroposofische ggz instelling. Ik vond het geweldig, heb er met plezier gewerkt en enorm veel geleerd. Maar het bleek toch allemaal anders te gaan, nu 9 jaar later heb ik al 5 jaar mijn eigen praktijk en ook dat wankelt. 

Vaak dacht ik, kon ik maar goed schilderen, dan zou ik lekker schilderijen maken en niet al die zorg om een ander hoeven hebben. Dáar had ik mij in gespecialiseerd en, al zeg ik het zelf, ik ben er goed in. Luisteren, geruststellen, oplossingen samen zoeken…. Maar, maar, maar……..mijn energie liep terug en de reserves raakten volledig op. Burn-out en een depressie van alle zorg en aandacht voor de ander en te weinig aan mezelf gedacht. Nog steeds ben ik daar niet heel goed in.

Alles wankelde en ik twijfelde overal aan. Ik kwam in een grote innerlijke leegte en móest mezelf wel opnieuw ontdekken. Ik ontdekte wat mij voeding gaf, dat ik aan mezelf moest gaan denken (jahoe, mijn cliënten vertelde ik dat ook al jaren, maar dat zegt niets over hoe je dat voor jezelf toepast…..)

Dus naar een psychiater gestapt en daar wekelijks gepraat, gepraat, gepraat. Dit is zuiverend en helend geweest. Wow, ook fijn dat ik dat een ander kon geven, maar er moest een onontgonnen gebied ontdekt worden en die heeft te maken met creativiteit en gevoel. Het staat los van hoe ik op de maatschappelijke ladder sta, hoe ik aan mijn geld kom en al helemaal los van mijn ego……..

Alles wankelt en 1 ding is zeker, ik ga dood…… en jij ook.

Door de vergankelijkheid van het leven te doorvoelen, wordt alles anders en relatief.

Maar dan is ook alles mogelijk, dan is er een groot loslaten en openen voor wat er (nog) geleefd wil worden.

Ik maak andere keuzes. Dagelijks valt er weer wat weg, de conditioneringen zijn sterk en steken vaak de kop op. Vanuit een diep besef van dood gaan, overwint de vrijheid die er is. Niks is zeker en dus is alles mogelijk, die paradox. 

Niet dat ik nog een groot schilderes zal worden, alles is mogelijk binnen mijn ziel en wezen, mijn pakket aan kwaliteiten. Hoe, dat is een ontdekkingstocht.

Zo kwam er op mijn pad het vegan koken voor retraites en zie ik dat mijn aandacht al mijn hele leven uitgegaan is naar de gezonde keuken. Kookboeken mijn favoriete afdeling in de bieb is en ik er heel blij van word. Dit ga ik verder uitbouwen. Ik vertrouw op toevalligheden die een goede richtingaanwijzer voor me zijn.

In mijn vorige blog vertelde ik al kort over andere dingen waar ik nu tijd en ruimte voor maak. Mijn vak en ervaring deel ik steeds meer door te schrijven/bloggen. Mijn praktijk neemt langzaam een andere vorm aan die past, door wandelcoaching en sessies in mijn gezellige tuinhuisje. Zonder protocollen en ingewikkelde procedures.

Ik heb geleerd in het NIET WETEN te gaan staan. Niets weten is alles Zijn. 

Niet weten is dood gaan, ultiem loslaten en vertrouwen dat er altijd weer wat gaat ontkiemen, groeien en bloeien. Doodeng, maar het went, 🙂

wabi-sabi
Niets is er voor altijd

Hoe is dat voor jou? Doe je wat je echt wilt? Wat houd je tegen?

Liefs Marjan


Blog Serie: ‘Up to 50 with a big smile’:

1. Zilveren Lokken

2. Gouden Vondsten

3. Alles Wankelt, 1 ding is Zeker

4. Overgang naar een nieuwe fase

Mail to: Psycholoog Bloem.

Heel leuk als je een reactie wilt geven, dit kan hieronder. Is dit een te abstract verhaal? Of kan je het meevoelen? Wat heb je nodig om het helder(der) te krijgen? Ik schrijf er graag over.

Mag ook via de Mail Psycholoog Bloem

Foto van Ed (mijn partner) in Vezelay, France. Wabi Sabi pic van pinterest.

14 gedachten over “Alles wankelt, 1 ding is Zeker

 1. Mooi blog Marjan, knap hoe je jezelf open durft te stellen voor nieuwe ontwikkelingen en het geconditioneerde duister verlichten.
  Ik ken het burn out gevoel niet.
  Wel de “kom uit je comfort zone” strijd en de opstandigheid tegen “wat moet en hoort”.
  Dikke kus.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jeetje, nu schrijf je me wat! Ik ben om bezig al die lagen aan culturele verwachtingen, conditioneringen en wat ‘ zou moeten’ af te pellen. Dat voelt erg kwetsbaar, maar ook wel fijn want je komt steeds dichter bij je eigen kern. Misschien dat daarom, omdat je dichter bij jouw eigen kern zit, de creativiteit van het schilderen weer bij je is gaan stromen (?).

  Geliked door 1 persoon

 3. Precies wat ik ook geleerd heb Marjan, met mijn burn-out. Het is ontzettend eng, maar het geeft ook een enorme vrijheid, en een in contact komen met je diepste zijn. Niet altijd fijn voor anderen, wat je daar ontmoet, en de gevolgen daarvan. Maar noodzakelijk denk ik. Soms voel ik er mij wel schuldig bij, ik heb geleerd dat het goed is om eerst aan de ander te denken, en dan of eventueel nooit aan jezelf. Nu ik mezelf eerst stel, voelt dat aan de ene kant wel goed, maar aan de andere kant ook niet.

  Like

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.