mindful eten

Mindfulness inspiratie

happinez

De afgelopen weken heb ik 4 blogs geschreven over mindful eten. Om het makkelijk terug te vinden heb ik hier de oefeningen voor je bij elkaar gezet. Het is namelijk een proces waar je langere tijd mee bezig kan zijn. Als je net als ik langdurig diëten hebt gevolgd kost het ook tijd om dat te veranderen. Daarbij merk ik dat mindfulness en mindful eten een mooie levensstijl is die eigenlijk nooit meer hoeft te stoppen en waar je altijd bij terug kunt keren.

Regelmatig krijg ik de vraag: Hoe kan ik het vasthouden?

Hoe kun je goede gewoontes, fijne ervaringen, mooie momenten, ontspannen zijn, etc. vasthouden???

Dat gaat niet. Het concept wat je gevormd hebt, dat je iets kunt vasthouden is een illusie. En wel hierom; Elk moment ontstaat er een nieuwe situatie en is het een mogelijkheid om opnieuw te kijken wat er aan je verschijnt. Het leven beweegt zich voort, je ziet bergen en dalen, maar er is geen status quo, dus niks om vast te houden. In die zin is loslaten een natuurlijk verschijnsel. We houden dingen alleen maar vast in ons hoofd, met gedachten en concepten. 

Elk moment is nieuw. Je kan je ertegen verzetten of het omarmen.

Mindfulness is -leren- dat je met aandacht bij datgene bent wat elke situatie je brengt en dat je er geen weerstand -meer- aanbiedt. 

De oefeningen uit de mindful eten serie

Deze 4 stappen zijn essentieel, maak ze je steeds meer eigen;                                   (want diëten werken niet!)

1. Wat heb ik echt nodig, waar heb ik behoefte aan? Neem een adempauze om dat na te voelen.

2. Zorgen dat je gezonde  en lekkere dingen in je omgeving hebt. Meenemen als je weggaat!

3. Geniet ervan, neem je rust en tijd om het te eten en beleven. Wat proef je allemaal, welke texturen ervaar je, etc. 

4. Wees lief voor jezelf ten alle tijden. Eet je vanuit emotie, onderzoek die dan, maar het is ok, wat heb je daarvoor nodig? Een powernap, een gesprek, een wandeling…..?

mindful thee drinken
Drink je theetje langzaam met aandacht.

Drink een kopje thee en nog 1, de hele pot, als je het even niet meer weet, maak het gezellig en schrijf van je af wat je tegenkomt, totdat je ineens merkt dat het verdwenen is. Bonus stap 5: ‘Theetjedrinken’!

Oefening: Eet alleen als je aan een tafel zit. Een volgende stap is om zonder krant of andere afleiding te eten. Maak het aantrekkelijk en gezellig. Maar start met gewoon zitten aan tafel bij het eten.

Oefening: Observeer jezelf terwijl je eet, verander nog niks. Vervolgens ga je bewuster met je zintuigen werken, kijk naar de kleur en textuur, ruik de geuren, proef de texturen, kauw en proef rustig. Er wordt wel aangeraden je voeding 30x te kauwen, ik heb dat wel gedaan, maar is heel veel, 15 x is al heel wat, hangt natuurlijk ook van de textuur af. Observeer eerst een paar maal-tijden en kijk dan wat je met je zintuigen kan toevoegen en ervaren.

Oefening: Observeer hoe in jou ‘lijndenken’ en doen zich manifesteert, schrijf daarover, verander niks, maar bekijk bij jezelf waar jij je onvrij voelt t.a.v. je lijf, gezondheid, eten, sport. Kan je je werkelijke behoeften voelen? Welke emoties spelen ermee? Welke niet steunende gedachten? Hoelang ben je al met lijnen bezig? Wat heeft het je opgeleverd? Positief en negatief. Plaats je voeding streng in hokjes? Dat is goed, dat niet? Dat mag wel, dat niet?

Mindful eten is een Vrije manier van eten, anders is het een nieuw dieetplan. Laten we de komende tijd eens zorgvuldig kijken, met een glimlach en mildheid hoe dat in jouw leven werkt. 

Oefening: Bereid je maaltijden met rust en aandacht (=mindful) en

GENIET er NOOIT MET MATE van!!!!!

Tot zover het overzicht van de mindful eten oefeningen.

Zie voor meer uitleg: Mindful eten blogs

En dit fijne filmpje: van BuddhaDoodles


weg van intuitie

Klik hier:voor meer info over Inspiratie coaching.

genieten
Houden van een moment voor jezelf en lekker genieten!

Warme herfstgroet, 

Marjan ❤


Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.