Persoonlijke ontwikkeling·positieve psychologie·Psycholoog Bloem·zelfonderzoek

Genieten maakt Gelukkig

Veel heb ik geleerd toen ik werkte op de Zonnehuizen in Zeist. Zo schreef ik al over Wichtelen. Vandaag schrijf ik over wat ik leerde over: ‘aandacht voor het kleine’. We kijken vaak veel te groot en te ver om ons geluk te vinden, maar het is heel dichtbij, altijd.

In het werken als sociaal therapeut, leerde ik de aandacht voor het kleine te hebben. Alhoewel ik de waarde pas echt veel later inzag bij mijn eigen gezin, maar het was wel blijven hangen. De aandacht voor een fijne omgeving, b.v, is helend. Ga maar na als je niet goed in je vel zit en je omgeving is een chaos dan helpt dat niet. Door samen zorg te dragen voor een warme plek om te leven geeft dat veiligheid en vreugde. Dat staat los van de grootte van je huis of super schoon. De zorg en de aandacht doen het hem. Als je kind moe van school komt zorg je voor een warme beker chocolademelk met een koekje of een dekentje op de bank. Je geeft een sfeer van warmte en aandacht waardoor je huis een toevluchtsoord is. Waar iedereen zich veilig kan voelen en kan genieten van elkaar. Niet dat je niet boos mag zijn, maar de basis is dat je weet dat de basis in orde is. 

Een gelukkige familie hoeft niet 3x per jaar op vakantie. Het geluk vind je in de kleine dingen, dát onthouden de kinderen, dat er iemand voor ze klaar stond als het nodig was.

Momenteel hangen er bij ons allerlei tekeningen aan de muur, gedichten, en ook een collage, gemaakt door mijn lief, van vele foto’s van de familie, die anders maar op de computer staan of in een doos  liggen. We kijken er vaak met plezier naar en er komen altijd verhalen bij. Wie was dat? Is dat jouw vader? Oh, dat weet ik nog toen werd mijn moeder 75 jaar. Het is enorm genieten en het voelt heel rijk om zo creatief te zijn met elkaar. Ook weer heel dichtbij.

De ‘Aandacht voor het Kleine’ geeft grootse gevoelens en verbinding. Geluk bestaat uit het genieten van de dingen om je heen. Je geliefden, je vrienden, de natuur, de omgeving waar je woont, het eten wat je kan klaar maken. Met volle aandacht erbij zijn maakt dat verleden en toekomst niet bestaan. Die komen altijd daarna als je er allerlei gedachten bij gaat maken. Over het vast willen houden, angst om te verliezen, weemoed over wat geweest is, etc. In het moment is er altijd geluk te ervaren door echt te Zien wat voor moois er om je heen is.

Als ik nu naar buiten kijk, zie ik de kersenboom van blad ontdaan een eik daarachter die nog wat vergeelde blaadjes heeft, de takken schommelen mee op de herfstwind. Ik typ mijn woorden en nip aan mijn glas thee en ik realiseer me dat dit het leven is, Nu. Ik hoef alleen maar in mijn wereld rond te kijken en  zie overal pareltjes van de manifestatie, mijn hart vervult zich en dit is genieten en gelukkig zijn. 

Kijk even rustig om je heen en zie, ruik , voel, wat doet zich voor, kan je er helemaal bij zijn met je aandacht? Kan je er niks van vinden en gewoon er mee Samen Zijn, niks uitgezonderd?

Dit citaat las ik in: Met gewaarzijn leven, Sangharakshita (Living with awareness, 2003)

Als je geïnteresseerd bent, ben je geconcentreerd en als je geconcentreerd bent, ben je gelukkig. Als we onszelf alleen, maar konden toestaan om deze simpele analyse als gids te gebruiken voor al ons handelen, zouden we bevredigende levens kunnen leiden waarin geen plaats is voor mentale afleiding. Als je geest afgeleid raakt, moet je je daarom afvragen of je geniet van de situatie waar je je in bevindt. Als het antwoord nee is, is de volgende vraag: wat heb ik nodig om ervan te gaan genieten? …..

Wat ook de situatie is, het is bijna altijd mogelijk die te wijzigen, al is er soms wel wat creatief denkwerk voor nodig.

12269842_805197276257161_1856168197_n

Een gelukkige week!

Geniet nooit met mate, Liefs Marjan,

Mail je vraag naar: Psycholoog Bloem


Foto’s van : A-little-country-charm.com, de zonsopgang van mezelf, 🙂

 

2 gedachten over “Genieten maakt Gelukkig

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.