inspiratiecoaching·Vrije Vrijdag Inspiratie

Luisterend oor Zijn

Het gesprek is verkwikkender dan licht.

                             ~ Goethe

Werkelijk luisteren naar een ander is nog een hele kunst. In mijn vak heb ik dat natuurlijk heel goed moeten leren. Luisterend aanwezig zijn, zo objectief mogelijk luisteren, zonder mijn associaties, oordelen en ideeën. Althans die spelen geen rol als ik echt wil luisteren naar een ander. Ik kan die ideeën wel hebben, maar ze verdwijnen naar de achtergrond. Als het ware slaap ik een beetje in, in mezelf, om voor de ander aanwezig te kunnen zijn. 

In dit blog wil ik je daar wat meer wakker aan maken en laten zien hoeveel waarde het geeft voor jezelf en voor de ander die je dit kan geven. Misschien leuk eens wat mee te experimenteren. Ook als je denkt een goede luisteraar te zijn, onderzoek het dan toch eens bij jezelf,  er valt altijd wat bij te leren.

Luisteren verstevigt je relaties.

Luisteren verdiept het vertrouwen in elkaar, want de ander gaat er niet met je verhaal vandoor. Mijn ervaring is dat als iemand echt luistert ik daardoor dichter bij mezelf kan komen en dieper in wat er speelt. Door de aandacht die als een schijnwerper op het onderwerp schijnt wordt het helderder. Het is niet nodig om met oplossingen te komen als luisteraar. Door een luisterend oor te ZIJN komen de oplossingen vaak in zicht voor degene die met een levensvraag zit of een minder groot ding waar wat licht op geworpen dient te worden.

Als coach voor intervisiegroepjes gebruikte ik de volgende eenvoudige methode. Deze is op alle gesprekken toe te passen hoor, in het begin misschien wat geforceerd, maar je zult merken hoe fijn het is om een diepere laag te kunnen aanraken met elkaar.

LSVD methode.

  • Luisteren
  • Samenvatten
  • Vragen
  • Doorvragen

Luisteren: Uitluisteren van wat speelt, wat de ander je vertelt heeft meestal nog veel meer inhoud dan de eerste zinnen. Kan je het geduld en de rust opbrengen daarachter te gaan luisteren. Wat wordt er precies gezegd? Wat wordt er gewild? Waar wordt mee geworsteld?

Uitluisteren vind ik een mooi woord, je luistert achter de woorden, het is meer dan wat er gezegd wordt. Je luistert uit, je interrumpeert niet…

Samenvatten: Door tussendoor samen te vatten wat je gehoord hebt, geeft degene die praat de gelegenheid even een pas op de plaats te maken van wat er gezegd is. Als je zo letterlijk mogelijk samenvat, krijgt die ander even een spiegel voor en kan daardoor weer een stukje verder komen. Wees niet bang dat je het verkeerd samenvat. Dan zal de ander je corrigeren en dat is een goed onderdeel van het proces. Daarmee kan nuance aangebracht worden. Ik bedoel eigenlijk meer dit of dat. Nu ik het zo van je terug hoor, valt me op dat… of schiet me te binnen dat…. Dan luister jij weer verder.

Vragen: Stel verduidelijkende vragen. Wat precies, waar, hoe? Wat dacht je toen? Wat deed je toen? Hoe was dat voor je? Vermijd waarom, waarom  lokt uit om verklaringen te gaan zoeken. De andere vragen zijn explorerend van het gebied waar je het over hebt en geeft breedte en ruimte aan de vraag of situatie waar iemand het met je over wil hebben. Met waarom ga je in je hoofd en kom je ook al snel op het gebied van oplossingen als je niet uitkijkt. Naar iemand luisteren heeft niks met oplossingen bieden te maken. Later in de afronding zou je nog kunnen zeggen wil je een tip of een advies van mij? Als dit bij je opgekomen is…

Doorvragen: Om echt in de diepte te gaan, vraag je nog verder door, dan je wellicht gewend bent. Doorvragen, doorvragen, doorvragen. Vraag naar gevoelens, verlangens, behoeftes. Wees niet bang als er tranen komen, ga dan niet meteen troosten, toon je medeleven en aandacht. Geef ruimte, maar laat de ander even voelen, neem dat niet af. Hierdoor kan er echt iets moois ontstaan. Door de ruimte die je samen creëert kan er een nieuw zicht komen een Inzicht. Vanuit het inzicht is een  nieuwe weg, een opening waar te nemen.

Luisteren met heel je hart en aandacht is ruimte bieden en ruimte geeft vrijheid, meer keuze mogelijkheden worden waargenomen. De pijn of het verdriet wat ook bloot gelegd is, is een beknelling die vaak door degene zelf aangelegd is, je wist niet beter, handelde vanuit gewoonte of… Die beknelling krijgt nu ruimte en biedt nieuwe mogelijkheden. 

Wat een cadeautje heb je de ander dan gegeven. Tijd voor een hug…

Tijd is er

Neem tijd voor dit soort gesprekken, zo waardevol. Je kan afspreken dat je de rollen later omdraait. Op een ander moment of na het gesprek of als het nodig is op een bepaald moment. Vraag of de ander met je mee wil kijken en laat de ander weten dat je ook met hem of haar wilt meekijken als het nodig is. ´Meekijken´ is hier een Luisterend oor ZIJN.

Probeer maar het is verkwikkend, ook om de luisteraar te zijn. Want geven is net zo mooi als nemen. En als je een fijne vriendschap of relatie hebt dan is geven en nemen in balans. Of dat kan je met bovenstaande in balans brengen…

Succes en liefs.

mijnwerkplek

Marjan,


WELCOMEtoMAILtoMARJAN

 

Als je praat herhaal je vaak wat je al weet.

Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.

                              ~ Dalai Lama

Een gedachte over “Luisterend oor Zijn

  1. Oh ja tis zo fijn als iemand echt naar je luistert, bij ons op kantoortje hangt dit tegeltje; Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren ontstaat er echt contact. Moet ik nog steeds oefenenen hoor! Want oh wat ben ik al weer snel aan het reageren in mijn hoofd!!! XXX Marcia

    Geliked door 1 persoon

Reacties vind ik inspirerend, :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.